Láska je pre bláznov. Ako som ja. (recenzia)

Názov: Láska je pre bláznov. Ako som ja
Počet strán: 328
Vydavateľstvo: Fragment

Najhorší chalan na svete? Viki v tom má jasno: je to Jay Feretty. Lacná kópia rockovej hviezdy, krásavec školy, syn architektov. Tvári sa, že chce zmeniť svet. Pritom mu ide iba o to, aby mohol baliť baby. Má na sebe staré tričko s obrázkom nejakej kapely, príšerne drahé roztrhané značkové rifle, novučičké tenisky zamazané blatom z ulice a spieva o nespravodlivosti v spoločnosti. Len aby mohol potom celé hodiny nasávať pivo a pretiahnuť prvé dievča, ktoré sa oňho potkne. A dnes večer je ním Viki. Nasledujúce ráno si na nič nedokáže spomenúť a predsa toho chalana nemôže dostať z hlavy. Naozaj k nemu niečo cíti? A ak áno, čo proti tomu môže urobiť? Príbeh lásky taký skutočný, až to zabolí, a taký podmaňujúci, že vzbudzuje závislosť.

Táto kniha ma upútala najmä kvôli úžasnej obálke. S takouto som sa ešte zatiaľ nikdy nestretla, preto som sa odvážila pozrieť na anotáciu.
Keď sa mi  napokon pred piatimi mesiacmi dostala do rúk, myslela som si, že ide o ďalšiu tuctovú „love story“ dvoch tínedžerov, ktorí sa zo začiatku vôbec nemusia a nakoniec si sľubujú nehynúcu lásku a nechutne strkajú jazyky do krku.
No príšerne som sa mýlila. A to mi docvaklo veľmi neskoro. Síce vo mne tento príbeh nevzbudil závislosť ani ma tak veľmi nezabolel, ako mi nasľubovala anotácia, ale niečo vo mne predsa zanechal.
No pekne po poriadku.
Viki, jej bratranec, kamarátka Mel a ich skupinka patria k typickým „zlým“ tínedžerom, ktorých môžeme stretnúť hocikde na ulici, v piatkové večery ako fajčia, pijú alebo húlia a vôbec sa tým netaja.
Vikina matka dávno zomrela na rakovinu pľúc, jej otec je úplná troska – fajčiar, gambler, alkoholik, ktorý keď práve neutráca peniaze na stávky alebo štetky, váľa sa pred televízorom a pozerá porno. Z tohto môžu zjavne prameniť Vikine problémy so školou, húlením, neporiadkom a trávením Vianoc u kamarátky.


Keď som prišla do bytu, otec nebol doma. Pravdepodobne sedí v stávkovej kancelárii a rozhadzuje peniaze, ktoré normálni rodičia šetria na štúdiom svojich detí. Ale mne to vyhovuje. Že tu nie je, myslím.
Jay, naopak, pochádza zo stabilnej rodiny, v škole má dobé známky, vlastnú kapelu s ktorou vystupuje a prakticky každé dievča, ktoré sa naňho pozrie. No odrazu nechá školu a to Viki to nedá spať. Musí zistiť prečo. Jay je akýmsi protikladom Viki a to nás sprevádza celú knihu.
Tieto dve „iné svety“ sa stretnú v jednom podniku na Vikine sedemnáste narodeniny. Viki, napoly zhúlená sa s ním dá do reči a povie mu všetko, čo si myslí o takých typoch ako je on. Jay, jej ponúkne svoju trávu a problém je na svete.


„Hej, je to len cigaretový dym alebo horí tvoja pekná slamová gebuľa?“

„Koľko toho musím vyfajčiť, aby si sa mi páčil?“ vydýchnem mu do ucha.
Strávia spolu jednu noc, Viki si na nič nepamätá, ale Jay jej akosi stále vŕta v hlave. Ich cesty sa neustále krížia a jedna noc sa pretavuje na ďalšie.

Skôr než utečiem, zavolám cez plece: „Mimochodom, váš syn ma malý problém s drogami. Mali by ste sa s ním o tom porozprávať.“


„Neexistujú žiadne rýchlotesty alebo niečo také? Veď sa spýtaj v lekárni!“
„Je nedeľa!“
„Už si dakedy počula o pohotovostnej službe? Fakt, Viki. Máš čo stratiť!“
„Svoju dôstojnosť?“
Viki sa hanbí za to, ako mu nedokáže odolať, ale postupne zisťuje, že Jayovi na nej vážne záleží a začnú spolu chodiť.
Pri tomto by som sa chcela pozastaviť. Neviem, kedy sa ich vzťah od sexu dostal ku skutočnej láske. Autorka to tu málo rozvinula, mala som akýsi pocit, že v ich prípade ide skôr o sex ako o lásku. O láske sa dalo hovoriť až na samom konci, ktorá sa objavila akoby šibnutím čarovného prútika. Napriek tomuto zjavnému hendikepu som na konci vyronila nejednu slzičku.

Aj keď sa to na prvý pohľad nezdá, ide o silný príbeh dvoch tínedžerov z odlišných sociálnych vrstiev – bohatého Jaya s milujúcou rodinou a luxusným domom a chudobnej Viki z malého špinavého bytu s neprispôsobivým otcom. Každý z nich má vlastné problémy, ktoré sa postupne objavujú a... napokon zisťujeme, kde je s Jayom problém. Akosi som to čakala i nečakala. Musím priznať, že nemám rada takéto typy kníh a tým, že som si myslela, že kniha bude o niečom inom sa mi práve „tento typ“ kníh dostala do ruky.
Napriek tomu som neľutovala. Sú tu však dve veci, ktoré mi prekážali. Skutočnosť, že Jayovým rodičom vôbec nevadilo, že Viki prespáva v posteli ich syna a prakticky s ním sexuálne žije rovno pod ich nosom a jedna detailne opísaná sexuálna predohra.

Napriek tomu sa mi kniha páčila a odo mňa dostáva:

4/5

Komentáre