Prečo si prečítať ságu rodu Hawthorneovcov?


V predchádzajúcom článku som sa venovala tomu, prečo ma tretí diel tejto série tak veľmi sklamal, ale akosi som zabudla spomenúť, prečo sa mi páčili tie predchádzajúce dva diely. Tak sa o to dnes pokúsim.

Šľachtická rošáda (1) sa venuje dvadsaťjedenročnej Mirande, ktorá zažíva svoju štvrtú sezónu a ešte si zatiaľ nenašla žiadneho manžela, a preto sa psychicky pripravuje na to, že ostane starou dievkou. Druhý diel Elegantná pretvárka (2) sa čiastočne časovo prelína s tým prvým a sleduje osud jej sestry – Georginy, ktorá pasie po výhodnom manželovi, najlepšie s čo najvyšším titulom. Druhý diel sa rozbieha trochu pomalšie, lebo sa začína zrekapitulovaním konca prvého dielu z Georgininho pohľadu, pretože ako som spomínala, knihy sa časovo prelínajú. Tak poďme na tie dôvody.

1. 19. Storočie
Milujem všetko, čo súvisí s minulosťou. A najmä historické romány. Nebránim sa ani tým s vojnovou tematikou, len mi je potom do plaču, lebo málo kedy majú šťastný koniec. Sága rodu Hawthorneovcov patrí medzi tie historické ľúbostné romány, pri ktorých máte istotu, že hoc sa tam udeje čokoľvek, nakoniec to skončí happyendom. Kto nemá rád také knihy?

Ale to som už odbočila od pointy. Táto séria výborne vykresľuje život smotánky začiatkom devätnásteho storočia. Etiketu, štýl obliekania, vzťahy medzi pánmi a ich služobníctvom, medzi mužmi a ženami, plesovú sezónu, spôsob dvorenia a všetko, čo k tomu patrí. Človek

sa pri čítaní môže dozvedieť toľko zaujímavých vecí a keďže mňa zaujíma, ako sa žilo kedysi v minulosti, musela som po tejto knihe siahnuť.

2. Anglicko
Sága sa odohráva v Anglicku, čiže čitateľ môže objavovať spoločenské pomery šľachty za čias ešte pred vládou kráľovnej Viktórie. Väčšina deja sa odohráva v Londýne.

3. Sympatické postavy

Pri recenzii na tretí diel série som spomínala, že mi absolútne nesadli charaktery postáv. No tu, pri prvých dvoch dieloch to neplatilo. Miranda bola príjemná hrdinka. Nesprávala sa arogantne ani povýšenecky, skôr to bola taká sivá myška ukrytá v sestrinom tieni, takmer zmierená so svojou osamelou budúcnosťou. Na rozdiel od Mirandy, Georgina bola panovačná, rozmaznaná a egocentrická. Našťastie sa jej charakter postupne vyvinul, a keď sa čitateľ dozvedel to tajomstvo, kvôli ktorému sa tak hnala za titulom, dokázal ju lepšie pochopiť. K mužským postávam nemám čo dodať. Ryland aj Colin, obaja mali niečo do seba a zároveň boli povahovo veľmi odlišní, takže čitateľ nemal dojem, že by autorka tvorila mužských hrdinov na jedno kopyto.

4. Dej
Aj keď ide o historickú romancu, nemusíte sa báť, že by ste boli ukrátení o napätie a akciu. O tieto prvky sa v prvom diely postaral vojvoda Ryland, ktorý nemá až takú nudnú minulosť a keď sa minulosť začne vracať... no, ale to už nechcem spoilerovať.

Druhý diel je o kvapku pokojnejší, začiatok retelling z Georininho pohľadu, takže prvých sto – stopäťdesiat strán sa čitateľ môže pozrieť na dej prvej knihy z pohľadu Georginy. No potom sa dej rozbieha a čitateľa začne tŕpnuť, či sa Georginino tajomstvo dostane na verejnosť a potupí ju, následkom čoho sa na ňu budú pozerať z vrchu a jej šance na šťastnú budúcnosť sa rapídne znížia – alebo sa jej (im) ho podarí utajiť?

5. Žiadne erotické scény
K historickým romantickým románom akosi prischlo aj prídavné meno erotické. Dnes veľa autoriek, ktoré píšu o dobách dávnych a šľachte a nazberkaných sukniach a klobúkoch a pančuškách a rukavičkách a zakrytých členkoch a mužoch s vychádzkovou palicou a oblekoch a klobúkoch, s ktorými sa zdravia, majú tendenciu to celé zvrtnúť na to, ako nejaký nehanebný lord postupne zbavuje svoju ešte neskúsenú milenku jednotlivých vrstiev ošatenia (a to veľmi nenápadne, aby sa to nedostalo na verejnosť a nebol z toho škandál). A potom znovu a znovu a znovu... takéto knihy pozná snáď každý. Keď prechádza uličkami knižnice, tieto idylické názvy (a teraz ich tu nechcem menovať), naňho vyskakujú takmer z každej poličky a prehliadnuť ich nie je možné.

No, v tejto série to neohrozí. Postavy sú tu stelesnením mravov, ktoré sa v devätnástom storočí podsúvajú, takže sa čitateľ nemusí obávať, že tu na neho vyskočí nejaká erotická scéna ako blesk z jasného neba. Navyše, sem-tam sa tu mihne nejaký odkaz na Sväté písmo alebo možno aj citát (už si presne nepamätám), ale nepôsobí to rušivo alebo nútene, skôr to tam patrí.

Tak to je asi tak všetko. Dúfam, že som na nič nezabudla a v krátkosti vymenovala všetky plusy týchto dvoch kníh. Toto je prvá recenzia na dve knihy naraz, takže dúfam, že nie je veľmi chaotická. Na koniec ešte pridávam anotácie:

Šľachtická rošáda:
Lady Miranda Hawthorne je lady, ako sa patrí, hoci v kútiku duše by veľmi chcela byť odvážna a bezstarostná. Vo svojich dvadsiatich rokoch je v očiach spoločnosti už beznádejnou starou dievkou. Svoje najvnútornejšie pocity nevylieva do denníka, ale píše listy starému priateľovi svojho brata – vojvodovi, ktorého nikdy nestretla, len o ňom počula, a nemá v úmysle mu ich nikdy poslať. Medzitým sa spriatelí s Marlowom, bratovým novým komorníkom, a aj keď sa túži oslobodiť od obmedzení svojho postavenia, zaľúbiť sa do sluhu sa je aj pre ňu príliš veľkou vzburou.
Keď Marlow jeden z listov náhodou objaví a pošle ho nič netušiacemu vojvodovi, Miranda je zdesená. Vojvoda ju však prekvapí – list jej vráti a zdôverí sa jej s vlastnými pocitmi. A zrodí sa ich vzťah na diaľku. Neistota prameniaca z doterajšieho nedostatku nápadníkov sa zmení na zmätok z rastúcich pocitov k dvom mužom – k jednému, ktorého nikdy nestretla, a k druhému, na ktorého sa môže spoľahnúť, ale ktorého správanie je čoraz zvláštnejšie. Keď sú však v ohrození štátne tajomstvá, do ktorých je zapletený aj Marlow, jedna vec je Mirande jasná: vôbec jej nie je jedno, ako sa to skončí s Hawthornovcami a s tými, na ktorých jej rodine záleží.
Elegantná pretvárka:
Lady Georgína Hawthornová bola odjakživa rozhodnutá, že sa dobre vydá. Po rokoch neúnavného a podrobného plánovania svojej debutantskej sezóny je pripravená zožať bezkonkurenčný úspech a vybrať si spomedzi vhodných džentlmenov toho pravého.
Colin McCrae je bohatý muž s nespočetnými obchodnými kontaktmi, no bez titulu. Napriek mnohým pozvánkam, ktoré dostáva, sa nikde necíti byť prijatý. V budúcnosti sa plánuje oženiť, no iste nie za povrchnú ženu, akou je Lady Georgína, ktorá nehľadí ďalej ako na výzor a spoločenské postavenie človeka.
Georgína však pod dokonalou fasádou skrýva nemilé tajomstvo, ktoré je tým skutočným dôvodom jej honby za skvelým spoločenským postavením. Colin teraz nemá ďaleko odhaliť to, čo chce ona udržať za každú cenu v tajnosti. A hoci sú obaja odhodlaní vyhnúť sa jeden druhému, ich vzájomná príťažlivosť spôsobuje, že sa budú musieť rozhodnúť, či je ich honba za snom hodna obetí, ktoré ich bude stáť.

Komentáre