Skazený kráľ (recenzia)

„Ľahko si niečo vezmeš, stačí, že sa nikto nepozerá. Ťažšie je brániť to, aj v prípade, že ti okolnosti nahrávajú do karát.“
Na pokračovanie Krutého princa som sa neskutočne tešila. Ako už určite viete, Krutý princ ma veľmi chytil, hoci na začiatku to s ním nebolo veľmi jednoduché. Na chuť som mu prišla až druhýkrát. Keď som ho čítala prvý raz, úvod mi pripadal neskutočne zdĺhavý, a celkovo som nevedela pochopiť, čo na ňom ľudia vidia. Ale na druhýkrát som sa doňho doslova zamilovala. Čo svedčí o tom, že pohľad na knihu sa veľmi odvíja aj od aktuálnej nálady či stavu človeka.

Skazený kráľ už takýmto hendikepom netrpí. A neplatí naň ani pravidlo druhého „vypchávkového“ dielu. Autorka nás nenudila neskutočne dlhými úvodnými pasážami, šla rovno k veci. Nepochybne to bolo preto, že Jude nesmela zaháľať. Nemala na to totižto čas.

Jude to nemá jednoduché. Na trón síce dosadila princa Cardana, svoju bábku, no jej úžasný sen o tom, že bude vládnuť za ten čas, čo bude Cardan piť, flámovať a len tak sa povaľovať, sa veľmi rýchlo rúca. Cardan síce spĺňa požiadavky hýrivého života, no Jude to neuľahčuje. Kontrola nad ním sa jej vymyká z rúk, nezabudne ju ponižovať a ukazovať jej, že hoci ich zväzuje prísaha poslušnosti, kráľom je on.

A tak Jude rieši všetky štátnické záležitosti (čo vlastne chcela), nocami nespí a strachuje sa o svoju moc, no cíti, že je len otázka času, kedy sa Cardan úplne vymaní z jej područia.

Čo človek musí uznať, Jude je zvláštna postava. V prvej knihe ma dostala jej povaha a spôsob zmýšľania. U nej si človek naozaj nikdy nemôže byť istý, na čom je. Bolo úžasné sledovať, ako ďaleko je schopná zájsť, čo všetko je schopná urobiť, aby získala, čo chce. Klamať, manipulovať, zavádzať, kradnúť, vraždiť. Jej charakter je dosť odlišný od typických YA hrdiniek, čo si môžem len pochvaľovať. Nikdy dlho nefňuká a ani sa neľutuje. Po čas prvej knihy sa jej osobnosť dosť vyvinula, posunula sa veľmi ďaleko od samotného začiatku knihy, no v dvojke začala stagnovať. Toto vôbec nie je na škodu, pretože si neviem ani predstaviť, kam ďalej by sa mohla posúvať, keďže už teraz sa neštíti ničomu. Toto platí aj pre ostatné postavy.

Samotný dej sa točí okolo politiky a moci. Jude je presne tá osoba, ktorá to všetko drží pohromade, a ak urobí jeden chybný krok, všetko sa zrúti ako domček z karát. Síce je Jude veľmi chytrá, ale to nedokáže nahradiť skúsenosti, ktoré nemá. Nepriatelia, ktorých si narobila až-až, čakajú, kedy budú môcť udrieť, a tá chvíľa prichádza.

„Moc sa dá získať veľmi jednoducho, zložitejšie je udržať si ju.“

Balekin, Orlagh, Madoc a Locke. Všetci majú vlastné ciele a neštítia sa naozaj ničoho. Neustále pracujú proti Cardanovi. A Jude. Jude a Cardanovi. A zdá sa, že aj keď Jude je naozaj talentovaná, sama im nebude schopná čeliť. Balekin, Orlagh aj Madoc majú konexie a desaťročia, ba aj storočia skúseností a oklamať sedemnásťročné dievča nebude až také ťažké. Či chce, či nechce, bude potrebovať Cardanovu pomoc a on tú jej. Pretože samostatne toľkú presilu nezvládnu.

„Ak veríš, že by ti moja sestra priložila nôž ku krku, asi by si sa mal vážne zamyslieť nad tým, či si ju chceš vziať.“

Skazený kráľ je veľmi príjemné pokračovanie sľubnej série, ktoré v mnohom predbehlo prvý diel. Najviac sa mi páčilo, že vzťah Jude a Cardana sa trochu viac ujasnil a posunul dopredu. Na záver autorka naservírovala pár cliffhangerov, ktorými zamotala vzťahy medzi jednotlivými postavami, aby udržala čitateľov v napätí. Pár zrád a pár prekvapení, je vždy dobrý spôsob, ako zakončiť knihu...

Za knihu na recenziu ďakujem kníhkupectvu preskoly.sk 
Knihu si môžete kúpiť TU

Komentáre