Temnější tvář magie (recenzia)

Fantasy trilógia Temnější tvář magie z pera známej autorky Divoká píseň, Victorie Schwab vykresľuje úplne nový svet s úplne novými zákonitosťami.

Skúste si predstaviť možnosť existencie alternatívnych svetov, ktoré sa navzájom prelínajú a niečo majú spoločné a niečo rozdielne. Temnější tvář magie hovorí presne o tomto!

Sivý. Červený. Biely. Čierny. Existujú štyri Londýny. Štyri paralelné svety, ktoré boli kedysi úzko prepojené a vedeli o existencii toho druhého. Každý z nich mal mágiu, pomocou ktorej mohli cestovať z jedného Londýna do druhého. No Čierny Londýn, najsilnejší a najchamtivejší, používal čiernu mágiu, ktorá sa začala šíriť do okolitých Londýnov ako choroba. Ostatné Londýny sa rozhodli od neho odstrihnúť, a tým pádom aj navzájom od seba. Každý sa ďalej vyvíjal vlastnou cestou.

Kell je krvný mág – Antari. Dokáže cestovať medzi jednotlivými Londýnmi. Antariovia sú veľa jedineční, pretože žijú už len dvaja. Nosí dlhý kabát (áno, každá mužská postava z historickej fantasz musí nosiť kabát, aby bola sexi), lenže nejde len o tak obyčajný kabát – tento kabát má akoby rôzne dimenzie, takže je to vlastne mnoho kabátov v jednom. Ako adoptívny syn kráľa Anglicka z Červeného Londýna si žije luxusným životom, ale vo vnútri cíti, že tam nepatrí, a preto sa utieka k nie práve najbezpečnejšiemu koníčku – pašuje veci medzi jednotlivými Londýnmi. Práve to sa mu stane osudným.

Lila je zlodejkou zo Sivého Londýna. Aj keď má len devätnásť, vyzerá staršie a zanedbane. Keď sa týmto dvom skrížia cesty, je jasné, že život ani jedného z nich nebude taký ako predtým. Kell môže poskytnúť Lile dobrodružstvo a Lila môže Kellovi kryť chrbát. Ich cesta do Čierneho Londýna sa môže začať.

Ako aj samotný názov hovorí, kniha sa nesie v temnejšom a pochmúrnejšom duchu. Dej sa odohráva na sklonku osemnásteho a devätnásťročného storočia v londýnskych uliciach. Kell a Lila sa pohybujú medzi nižšou vrstvou, v chudobnejších mestských častiach, čo aj odzrkadľuje pochybná krmička, ktorá zohráva v príbehu dôležitú rolu. Kniha dýcha melancholickosťou a bezútešnosťou tohto obdobia, krvná mágia a jej dôsledky, to všetko zaklincujú temnou atmosférou, ktorá dáv prechod do ponurého príbehu, s hrou o čas, ale aj o vlastné ja a vlastný život. Pretože nikto, kto sa pohráva s mágiou, a to ešte temnou, neostáva nezmenený.

Autorka dokázala vykresliť boja dobro so zlom, temnoty so svetlom, ale aj vlastného ja s temnou nadvládou v jednom človeku, a tak ukázať, že žiadna temnota nie je natoľko temná, aby do nej nepreniklo svetlo. Ukazuje súrodeneckú lásku a obetu, ktorej je schopná.

Hlavné postavy mi boli sympatické, žiaľ, som sa s nimi nedokázala úplne stotožniť, a tak mi až tak veľmi neprirástli k srdcu. Keďže však ide len o prvý diel trilógie, ostatné diely to môžu ešte napraviť.

Deju sa nedá nič vytknúť – po dlhšom úvode bol prešpikovaný akciou, mágiou, bojom, záporákmi (ktorými nemuseli byť nutne vždy len ľudia, ale aj veci, z čoho plynie poučenie, že nemáme prijímať len tak hocičo od cudzích ľudí) a bojom medzi dobrou a zlou mágiou. Pri tomto bode sa musím trochu pozastaviť, pretože mágia zobrazovaná v tejto knihe bola trochu strašidelná. Autorka to s ňou premyslela naozaj veľmi dobre a ukázala aj tú jej temnejšiu stránku, ktorá bola naozaj veľmi temná!

Kniha je ako celok príjemná, ale zároveň aj trochu znepokojujúca jazda alternatívnymi Londýnmi so sympatickými hlavnými postavami a zákernými hrdinami, pričom nikdy neviete, kto je na koho strane a koho sa musíte báť. A keďže hrdinovia ovládajú mágiu, nemôžete si byť istí, kto je očarovaní a kto koná podľa vlastného rozumu. Budete si hrýzť prsty a tŕpnuť, aby to všetko nakoniec dobre vypálilo.

Za poskytnutie knihy na recenziu ďakujem kníhkupectvu preskoly.sk
Knihu si môžete kúpiť TU

Anotácia:
Kell je jedním z posledních Cestovatelů, výjimečných mágů, kteří dokážou cestovat mezi paralelními světy. Oficiálně je Rudým Cestovatelem, velvyslancem a adoptovaným princem Rudého Londýna, který vyřizuje každý měsíc korespondenci mezi vládci jednotlivých Londýnů. Neoficiálně je pašerákem využívajícím těch, kteří jsou ochotní zaplatit i za pouhé zahlédnutí světa, do kterého se nikdy nepodívají. Tenhle nebezpečný koníček mu však vynese obvinění z velezrady. Při útěku do Šedého Londýna se zaplete s Delilou Bardovou, zlodějkou s opravdu velkými ambicemi. Okrade ho, zachrání před nebezpečným nepřítelem a využije ho na cestě za svým „pořádným dobrodružstvím“. Jenže nebezpečná magie je začne dohánět a zrada číhá na každém rohu. Aby zachránili všechny světy, budou muset Kell a Lila v první řadě zůstat naživu – a to může být o dost obtížnější, než se zdá.

Komentáre

  1. Juj, konečne som si aj prečítala, o čom to vlastne je a fakt musím dať kniha šancu, znie to dobre.:)

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára