Čarodol - novinka zasadená do Východných Karpát


Natalja Ščerba je rusky píšuca autorka, ktorá v našich končinách nie je úplne neznáma. Predpokladám, že ak niekto od nej ešte nečítal sériu Časodejov, musel o nej minimálne počuť (keďže kníhkupectva touto šesťdielnou sériou praskajú vo švíkoch). Kým Časodejovia sú skôr zameraní na mladších čitateľov (11+, ale ja som im nemohla odolať), Čarodol je určený starším, s vekovým odporúčaním 15+, ale ja by som ho pokojne posunula aj na 12+.

Prvú vec, ktorú by som k tejto knihe asi chcela povedať je, že zabudnite na všetko, čo ste doteraz čítali. Pretože to nebude ako nič z toho. Naše vydavateľstvá sú veľmi zamerané na preklady zo západných a anglicky hovoriacich krajín. To je úplne iná mentalita a na túto sme si v knihách veľmi zvykli. Natalja Ščerba pochádza z Ukrajiny. Týmto by som chcela podotknúť, že keď si plánujete prečítať túto knihu, aby ste sa pripravili na to, že to bude podávané iným spôsobom. Tí, čo čítali Časodejov, asi vedia na čo myslím.

Čarodol sa odohráva v Karpatských lesoch. Tatiana, naša hlavná hrdinka, žije už určitý čas sama. Jej rodičia aj teta sa odsťahovali do Austrálie. Lenže Tatiana veľmi hrdá na svoju zem a kraj, z ktorého pochádza, sa odmietla k nim pridať, len aby neopustila rodné Karpaty. Jej prababička, ktorú nepozná náhle umrie a zanechá jej dedičstvo. Trošku šialené dedičstvo.

Prvé strany ma veľmi nadchli. Dej je písaný z tretej osoby, ale zo začiatku sa zameriava na Tatianu, čo sa mi veľmi páčilo. Dovolilo to tak preniknúť čitateľovi do jej hlavy a pocitov. A zo začiatku som mala naozaj pocit, že by takto premýšľala mladá osoba, ktorá iba pred pár dňami vyhupla z obdobia teen.
Od istého času viedla Tatiana úplne slobodný život.
Pred troma rokmi jej rodičia podľahli prehováraniu priateľov a presťahovali sa do zahraničia – do Austrálie. Splnili si tak svoj dávny sen z mladosti žiť blízko oceánu a nemali v úmysle sa v najbližšom čase vrátiť.
O Tatianu sa najskôr starala matkina staršia sestra Angela. Teta k nej chodila skoro každý deň, nosila jej pirohy, ktoré sa hodili nanajvýš na zatĺkanie klincov, a fľaše lacného vína, ktoré väčšinou vypila sama.


Str. 9
No od istého bodu to skĺzlo do chaotickosti. Ja sa to teraz pokúsim nejako vysvetliť, ako to myslím. Tatiana získala magický náramok a moc. Dostala sa do nového sveta – sveta mágov. Spolu s Tatianou do toho sveta prenikajú aj čitatelia, ale vedia toho asi len toľko, koľko Tatiana. To, čo odhaľuje ona, odhaľujeme aj my. A to bol tak trošku problém. Pretože ostatné postavy ponúkli Tatiane len veľmi málo odpovedí a svet mágov a mágie ostáva zahalený rúškom tajomstvom. Zvyky, tradície, akým spôsobom funguje čarovanie, hierarchia mágov a to všetko okolo toho celého... o tom sa nedozvedáme vôbec nič. Áno, sem-tam sa niekto niečo pokúsi Tatiane vysvetliť, ale len po malých útržkoch, ktoré neposkytnú veľa svetla do temnoty. Možno to nie je zlé a bol to autorkin zámer. Aby sme sa cítili tak zmätene ako Tatiana, ale mne to prekážalo. Mám rada vo veciach jasno.

Teraz by som sa rada trošku povenovala štýlu, akým to bolo písané, čo som už načala na začiatku. Spôsob, akým Natalja píše je iný. Je taký svojský. Spôsob, akým pristupuje ku postavám. Dokonca po prečítaní šiestich kníh od nej, už aj poznám schému, podľa ktorej píše knihy a tvorí postavy. Jej dialógy sú zaujímavé, vyjadrovanie postáv je tak trošku akoby z inej doby. Tatiana mi pripomína staršiu verziu Vasilisy z Časodejov a Alexej Feša.

Natalja naozaj vie písať, iba sa treba pripraviť na to, že je to iné. Iné a ja neviem vyjadriť tak celkom, akým spôsobom.

Postavy sú pekne vykreslené, ale verte, že nikdy nebude mať jasno, na akej strane stoja. Pri jedných si budete istí, že sú negatívne, ďalšie sa budú pohybovať tak na hranici a v rôznych momentoch budú skĺzavať na rôzne strany. Nikdy si nemôžete byť istí, aké sú ich úmysly a o čo im konkrétne ide.

A keďže čitatelia vedia asi toľko, koľko Tatiana, budete mať rovnako zatvorené oči ako ona. Pretože Tatiane nikdy nikto nič nevysvetlí a pohadzujú si ju tam ako bábku, podľa vlastnej chuti a rozmarov. V tomto prípade je to veľmi chaotická jazda, kedy sa pýtate: Je toto možné?

Áno, je. A Tatiana to nemá ľahké. A ani my ako čitatelia. Keďže často som netušila, čo sa tam deje a ono to potom do seba zapadlo.

Čo sa týka gradácie deja, zo začiatku je to veľmi pomalé ako úvod do série. Celkovo, keby sa ten začiatok trochu zosekal, kniha by bola tenšia a toho pomalého rozjazdu by sme boli ušetrení. Knihe by to vôbec neuškodilo, keďže niektoré scény z prvej časti mi pripadali úplne zbytočné. Druhá časť a aj tretia už boli lepšie, bolo to rýchlejšie a už aj jasnejšie, keďže ten svet sa trochu viac vysvetlil. Samozrejme, len do určitej hranice, pretože pred Tatianou (a aj nami) je ukrývaných a zatajovaných ešte x milión vecí. A ani na konci knihy neboli všetky vysvetlené, objasnené a prezradené.

Tatiana ako postava... no nebola mi ani trikrát sympatická a ani mi neprekážala. Keďže z vlastnej vôle konala len málokedy a väčšinou bola k niečom donútená, zmanipulovaná alebo tak nejako. Alexej... vlastne, čo sa týka tejto druhej najdôležitejšej postavy, nie som si istá, čo si mám o ňom myslieť. Jeho pohnútky boli často nejasné a ako postava konal raz tak a raz inak, akoby sám nevedel, čo chcel.

Aby som to zhrnula, ide o prvý a priemerný začiatok k novej sérii zasadenej tu do Európy – do východných Karpát. Postavy nie sú ani kladné a po väčšine ani úplne záporné (niektoré naozaj sú). Kniha má naozaj čo ponúknuť – či už neobvyklý štýl písania alebo jedinečné prostredie. Magický konflikt nie je úplne nový, s podobným sa dá stretnúť v mnohých ďalší knihách, ale spôsob, akým je podaný jedinečný určite je, a dá sa ťažko odhadnúť, ako sa to ďalej vyvinie. Je pravda, že Nataljin štýl nemusí padnúť každému (aj ja som s tým mala trošku problém), ale určite stojí za to to vyskúšať.

Odo mňa dostáva 4*/5*
Anotácia:
Od dedičstva po svojej prababičke si Táňa veľa nesľubovala. Keď však dorazí do chalúpky v zapadnutej karpatskej dedinke, nájde zvláštny strieborný náramok v tvare jašteričky. Len čo si ho navlečie, ocitne sa v čarovnom svete mágov a bosoriek. Starý šperk dodá krehkému dvadsaťročnému dievčaťu nadprirodzené schopnosti, ktoré však nevie ovládať. Svet čarodejníkov je nebezpečný a Táňa stojí zoči-voči mnohým otázkam. Od toho, ako na ne odpovie, pritom závisí mnohé…

Za knihu na recenziu veľmi pekne ďakujem kníhkupectvu preškoly.sk
Knihu si môžete zakúpiť TU

Komentáre