Hrdinovia a antihrdinovia - Ženské postavy, ktoré sa mi vryli do pamäti

Na začiatok by som sa chcela ospravedlniť za mesiac neaktivity, ale príprava na maturitu mi dala poriadne zabrať. Snažila som sa sústrediť najmä na školu, a tak čítanie aj blog šli bokom.
Každopádne, dalo mi to trošku času premyslieť si, kam chcem v blogovaní smerovať ďalej. Je dosť zreteľné, že sa to tu hemží najmä recenziami, čo je trošku škoda. Preto som sa rozhodla osviežiť blog aj niečim iným. V najbližšom čase chcem vytvoriť cyklus, v ktorom predstavím postavy (mužské i ženské), ktoré na mňa zapôsobili najviac. Či už v kladnom alebo zápornom zmysle.
V prvom dieli sa chcem pomenovať hrdinkám, ktoré mi sadli charakterovo najviac a aj najviac ma oslovili. To sa týka povahy, konania, životného príbehu, atď.

Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt sophie school for good and evilSophie (Škola dobra a zla)

Možno je trošku divné, že začínam záporáčkou, ale keď sa zamyslím nad silnými ženskými postavami, vždy sa mi vybaví Škola dobra a zla a Sophiin príbeh.
Sophie je namyslená, sebecká, pokrytecká a zahľadená do seba, ale na druhú stranu aj sebavedomá a cieľavedomá. Čo sa mi najviac páčilo na vykreslení Somana Chainaniho bolo to, že ju neglorifikoval. Nebál sa na nej ukázať nie len kladné ľudské vlastnosti, ale aj záporné. Toto bol dôvod, prečo som mala Sophie vždy radšej ako Agathu. Agatha bola typická dobráčka - škaredá, ale prehnane dobrá so silnými morálnymi zásadmi. Snažila sa v Sophie prebúdzať svedomie. Medzi jej jediné negatívne vlastnosti patril ostrý jazyk a niekedy až prehnaná úprimnosť. Kto by nechcel byť takto dokonalý?
Who wants Snow White when they can have me?"


Na komplexnosti Sophiinho charakteru si dal Soman viac záležať. Sophie bola antagonistka, ale ľudská. Ľudská antagonistka s kladnými i zápornými vlastnosťami. Predstierala priateľstvo. Skamarátila sa s odvrhnutou čudáčkou, len aby ukázala, aká je dobrá a láskavá. Veď kto z nás sa niekedy nespráva oportunisticky, aby získal to, čo chce? Klamala, aby si získala popularitu. Správala sa ako romaznané decko. Hrnula sa za svojim cieľom nehľadiac na katastrofálne následky. Bola ochotná uvrhnúť celý svet do temnoty. Ale medzitým bola aj vnútorne zranená, poznačená nedostatkom lásky z detstva.
Dievča tápajúce medzi dobrom a zlom. Nerozhodnuté, čo mu má dať prednosť. Vlastným snom za cenu úpadku celého sveta alebo urobiť správne rozhodnutie a vzdať sa svojej jedinej šance na "happy ending"?
Sophie bola naozaj veľmi jedinečná postava a autor sa s jej psychológiou pohral naozaj úžasne. Dokonale na nej zobrazil boj medzi dobrom a zlom, správným a nesprávnym. Sophie nebola ani čierna ani biela. Bola sivá, presne taká, akí sú ľudia.

"Please, I want to be Good!"




Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt má lady jane Jane (Má lady Jane)

Jane mi bola mimoriadne sympatická. Nízka hrdzavá knihomoľka, ktorá sa ma vydať za muža, ktorého vôbec nepozná. A nakoniec zistí, že sa mení koňa! Musím uznať, že túto situáciu zvládala výborne, nebola otravná, ufňukaná, ani bezhlavo zamilovaná. K všetkým problémom pristupovala s otvorenou mysľou (aj k tým koňským). Najviac za jej charakter treba ďakovať spisovateľkám, ktoré ho dokázali tak dobre vykresliť. Dokopy s Giffordom a Edwardom tvorili podarenú trojicu.


Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt glittering court quotesElizabeth &Adeleide (Diamantový dvor)

Na začiatok treba poznamenať, že ide o jednu a tú istú osobu. Šľachtičná ukradne meno svojej komornej, aby utiekla pred nechceným sobášom a rozhodne sa ujsť do "školy", ktorá vychováva z obyčajných dievčat dámy pre nové kolónie.
Odfláknutý preklad sa na tejto knihe poriadne podpísal, ale ani to mi ju nedokázalo znechutiť. Začiatok bol veľmi pomalý a Adeleide, ktorej pravé meno sa dozvedáme až na konci sa javila ako dokonalá. Každopádne, vo svojej hre bola sama a nemala žiadnych spojencov, takže ju nemal ani kto usmerňovať.
Najlepšia jazda sa začala, keď sa Adeleide dostala do nových kolónii. Všetko sa zvrhlo a ona musela ukázať silu svojho charakteru. Pre lásku a česť sa bola ochotná vzdať pohodlia a všetkého čo doteraz poznala. Z rozmaznanej šľachtičnej sa stala žena,  skutočná kolonizátorka uprostred divočiny, kde okrem chytrého rozumu sa musela podchytiť aj fyzickým prácam.
Bad things are always going to happen. There’s no way to avoid that. Our control comes in how we face them. Do we let them crush us, making us despondent? Do we face the unflinchingly and endure the pain? Do we outsmart them?”



Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt kiss of deception lia quotesLia (Falošný bozk)

Kroniky pozostalých patria medzi moje najobľúbenejšie najmä vďaka milým postavám a prepracovanému svetu. Lia je naozaj tvrdohlavá a neobyčajná princezná, ktorá je dobrá takmer vo všetkom. Možno miestami pôsobí ako Mary Sue, ale to vôbec nevadí, lebo to nie je okaté. Ako som už spomínala, jej milé správanie, starostlivosť o blízkych a chuť sa naučiť nové veci z nej urobili veľmi príjemnú postavu. Jej vnútorné prežívanie dokázala autorka pekne vykresliť, takže jej konanie bolo vždy niečím podložené.
Lia si počas celej série prešla obrovským vývojom. Na začiatku prvej knihy je ešte naivnou princeznou túžiacou po pokojnom živote v prístavnom mestečku. No únos, väznenie a spoznanie Vendy z nej urobili silnú mladú a sebavedomú ženu ochotnú bojovať za rodinu, svoju krajinu a Vendu. Počas celej série bolo krásne vidno formovanie sa celého jej charakteru, a čoho všetkého sa musela zriecť, aby dosiahla to, v čo verí a pomohla všetkým ľuďom. Lia naozaj stelesňovala pravú princeznú a budúcu kráľovnú takú, aká by mala byť - ochotná bojovať za svoj ľud.

Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt elide lochanElide (Trón zo skla)

Elide získala prvé kapitoly v štvrtom diele Trónu zo skla a hneď si ma získala. Osemnásťročná negramotná a svetaneznalá sirota uprostred pevnosti plnej príšer obsluhujúca mocné čarodejnice. Elide napriek svojej obyčajnosti si získala srdcia nielen čarodejníc, ale aj  Lorcana a ďalších postáv. Aj keď nedokázla čítať, písať ani bojovať a mala ochrnutú nohu, mala iné prednosti. Dokázala dokonale predstierať, klamať, presvedčovať a premeniť sa na hocikoho. Takto ostala nepovšimnutá a to jej mnohokrát zachránilo život.






Tak to je na začiatok toľko. Viem, že určite ešte sú nejaké ženské hrdinky, ktoré ma oslovili, ale teraz si dokážem spomenúť na tieto.

Aké sú vaše obľúbené ženské postavy?

Komentáre

  1. Moja obľúbenkyňa mimo iných je Inej (Vrania šestka) :) Napriek všetkému čo sa jej stalo nezostala zlomená, stále verila v svoje veci a bojovala za seba, priateľov i v predstavu o svojej budúcnosti.

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára