Letné čítanie - Mira a Vieš, že ťa milujem?

Mira

K tejto knihe som sa v knižnici dostala úplne náhodou. A vôbec to neľutujem. Čítanie bolo už od prvej strany veľmi zaujímavé a ani raz som nenašla hluché miesto.

Mira Clementisová skončila gymnázium a chystá sa na medicínu. Počas cesty na prijimačky sa jej stane nehoda a havaruje. O tri mesiace neskôr býva v byte s najlepšou kamarátkou, pracuje v cukrárni a pripravuje sa budúcoročné prijimačky. Všetko sa zdá byť v poriadku, ale Miru sužuje podozrenie. Jej blízki jej o nehode niečo taja.

Mirin príbeh mi je veľmi blízky, keďže aj ja som tento rok končila školu, tak som sa do jej pocitov a "životného štádia" vedela v cítiť. Navyše, kniha je písaná v prvej osobe. Autorka si dala záležať na vykreslení Mirinho vnútorného sveta a jej démonov, takže sim Mirino zúfalstvo, zmätok a hnev pociťovala priamo s ňou. Je to asi prvá postava, s ktorou som sa dokázala tak veľmi zžiť.

Mira je trošku bláznivá, dosť paranoidná a správnou mierou detinská. Má už síce devätnásť, ale svojho detského ducha sa celkom nevzdala. Na každej strane som dokázala nájsť situáciu, v ktorej som sa už ocitla a povedať si: "To poznám."

Ako dej postupoval tým to bolo napínavejšie. Niektoré situácie boli ako vystrihnuté z hororu a s Mirou som priam súcitila. Nechcela by som sa ocitnúť v takej situácii ako ona - spochybňovať vlastný rozum a konanie. Spolu s ňou som prežívala jej zúfalstvo. Vtedy som si hovorila: "Toto je veľmi zlé. Niekto ju chce dostať do blázinca."

Knihu som si veľmi užila. Bolo to také osviežujúce. Jednoduché a zároveň premyslené. Prvé contemporary, ktoré vôbec neľutujem a dokázala som si ho parádne užiť. Metal a pán Pečeň sú skvelí.

Vieš, že ťa milujem?
Kalifornia, pláže, párty, alkohol, drogy a sex
na jednu noc. K tomu badboy, ktorý v skutočnosti nie je úplný magor, ktorý na seba potrebuje priťahovať pozornosť. Iba je... vnútorne veľmi zranený. Toto nikdy nebude moja parketa.

Tiež ide o contemporary, čítala som to hneď po Mire, ale moje dojmy z  tejto knihy sú niekde úplne inde, ako tie, ktoré vo mne zanechala Mira. Možno to bude tým, že Miru písala slovenská autorka a to je úplne iná mentalita.

Ako by som začala? Edenini rodičia sú tri roky rozvedení. Po troch rokoch odlúčenia  Eden otec pozve na leto do Kalifornie. Eden je naštvaná. Právom. Jej otec naozaj nie je chlap na správnom mieste. Eden spoznáva nevlastných bratov, Santa Monicu, miestnu komunitu, (párty za párty) a najviac jedného z nevlastných bratov. Tylera.
Nie som fanúšikom takej tej typickej Ameriky. Kniha mi pripadala ako priemerný americký seriál pre tínedžerov. Nákupy na bulvári, populdnie na pláži, večer ožratí alebo zdrogovaní na pláži. Ak sa párty podarila, najdeš sa v cudzej posteli. Verili by ste, že existujú sexuálne vzťahy, ktoré sa udržiavajú iba na párty? Následne sa ignorujte a stretnete sa až na ďalšej párty, na ktorej si to znovu rozdáte. Takto sa to môže ťahať roky.

Eden by nebola sympatická. Napriek tomu mi prvá polovica knihy prišla v pohode. Vraj je to bestseller. Vo VB patrí medzi päť najlepších YA všetkých čias. Divné. Napriek tomu dokážem pochopiť, prečo to tínedžeri milujú. Kto by nechcel snívať svoj americký sen?
Napríklad ja. Asi patrím medzi tú hŕstku, ktorej sa kniha nepáčila. Autorka odviedla dobrú prácu, ale ten námet a pozadie mi bolo proti srsti. Stále nechápem, ako niekto môže žiť taký život ako tamtí tínedžeri. Miestami som zabúdala, že majú iba šestnásť - sedemnásť rokov. Smutné.
Zabudla som tú ľúbostnú linku. Zjavila sa zo strany na stranu. Jednu chvíľu sa Tyler  a Eden nenávideli a druhú si vyznávali nehynúcu lásku. Naozaj. Nie som fanúšik obratov o 360 stupňov. Tak to nefunguje v reálnom živote. Vážne nie. Potom tam ešte bola tá vec so zneužívaním. Tá prišla tiež náhle  a nepasovala tam. To už bola posledná kvapka. Nie... úplne posledná bola Tiffani.

Nie. Nie. Nie. Toto bolo celé zle. Nemohol za to autorkin štýl. Ani nudné pasáže. Tie tam neboli. Sabine Schöder s knihou Láska je pre bláznov. Ako som ja. dokázala pochybný párty život tínedžerov popísať úplne lepšie. Tá patrí medzi moje naj contemporary.

Týmto som nechcela túto knihu nijako znevažiť, iba poukázať na tú druhú stranu.

Čítali ste niektorú z týchto kníh?

Komentáre

  1. Och, áno, Mira! Super kniha, tiež mi veľa situácií prišlo veľmi autentických a Metal nemá chybu. :D Druhú knihu som nečítala a ani sa nechystám, neznie to ako niečo pre mňa.:D

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára