Illuminae


Illuminae je prvou knihou od austrálskeho autora Jaya Kristoffa a Amy Kaufmanovej, ktorá bola v našich končinách preložená. Zároveň je prvou knihou z populárnej série Akta Illuminae. Jay Kristoff sa tiež preslávil knihou Nikdynoc, ktorá vyšla pred pár mesiacmi. Vďaka približujúcemu sa Humbooku, na ktorý príde aj Jay Kristoff, knihy pritiahli veľa pozornosti medzi knihomoľmi, ktorí tieto knihy ešte nečítali.

Illuminae sa žánrom zaraďuje medzi sci-fi a je písaná netradičným spôsobom – správami, záznamami z kamier, útržkami rozhovorov, a pod. Musím priznať, že mi chvíľu trvalo, kým som si zvykla na tento štýl. Zo začiatku som bola zmätená, nechápala som, čo sa dialo, ale veci do seba začali postupne zapadať. A to ešte nehovorím o neuveriteľnej grafickej stránke knihy, ktorou bola spracovaná. Už len samotný prebal knihy a obálka pod ňou je hotové umelecké dielo.

Kniha je veľmi čitateľná a neustále drží v napätí. Celý príbeh, ktorý sa točí okolo dvoch mladých ľudí, sa začína útokom na Kerenzu, malú ilegálne osídlenú planétu na samotnom okraji sústavy. Zaútočila na ňu spoločnosť Bei-Tech Industry. Na pomoc im prišla iná spoločnosť, ktorá mala neďaleko planéty tri veľké vesmírne lode. Kady a Ezra sa ocitajú spolu s ďalšími tisíckami utečencov na týchto lodiach. Smerujú k vesmírnej stanici Heimdall, aby čiernou dierou preskočili do jadra sústavy a mohli všetkým povedať, čo urobil Bei-Tech. Samozrejme, Bei-Tech im je v pätách. Chcú všetkých vyhubiť, aby nikto nemohol svedčiť o tom, čo na planéte vykonali. Takto sa začína boj o život. Nikto však netuší, že najväčšieho nepriateľa majú medzi vlastnými.

Ako som spomínala, na začiatku som mala problém sa začítať. Postupne, ako autori ukazovali, ako funguje svet, aké sú vzťahy medzi korporáciami, na akej úrovni je technika (dej sa odohráva v dvadsiatom šiestom storočí a ľudia osídlili veľa planét a žijú aj na vesmírnych staniciach), a aj samotné vzťahy medzi postavami, som si zvykla na netradičnú formu rozprávania. Najmä za to mohlo neustále napätie, ktoré sa gradovalo každou stranou. Autori veľmi dobre vedeli, ako sa s tým vyhrať a čitateľa nútiť, aby otáčal každú ďalšiu stranu.

Táto kniha bola emocionálne peklo. Naozaj zo mňa dokázala vyžmýkať strach, smútok, nenávisť, pocit nespravodlivosti a túžby prežiť. V určitom momente mi to pripomínalo Hviezdne vojny. Kerenzu opustili tri vesmírne lode. Koľko z nich doletí k Heimdallu? Koľko ľudí prežije?



Aktuální počet padlých na palubě mateřské bitevní lode Alexandr od útoku na Kerenzu: 1 497
Procento zbylých osob na palubě Alexandru postižených virem Fobos: 43,96%

Nejde o typický vojnový román, ale heslom je: 
Najprv prežiť, potom všetkým povedať pravdu

Každá jedná stránka, každá jedna veta je bojom o holý život. V každom momente zomierajú ďalší a ďalší. Umelá inteligencia zošalela a snaží sa ľudí zabiť, loďami sa šíri nebezpečený vírus Fobos, nikto nie je v bezpečí.

Kady je zvedavá hackerka. Neexistuje program ani šifra, ktorú by neprelomila. Zásobuje knihu informáciami, jej odvaha ju núti skákať do smrteľného nebezpečenstva, no ak je presvedčená, že dokáže zachrániť čo najviac ľudských životov, je ochotná ten vlastný riskovať.

Ezra je do Kady zamilovaný a zároveň veľmi nahnevaný kvôli smrti svojho otca. Bol medzi tými, ktorý sa ako prvý dozvedeli, koľká bije. Bei-Tech použil pri útoku biologickú zbraň, ktorá veľmi rýchlo zabíja utečencov. Nikto nie je v bezpečí.

Už dlho som nečítala knihu, ktorá by ma tak emocionálne vyžmýkala. Nestojí na postavách, o samotných životoch a pocitoch postáv sa dozvedáme veľmi málo a zriedkavo. Kniha stojí na ich túžbe prežiť, túžbe prežiť tisícok ľudí, túžbe dostať sa do jadra sústavy a povedať, čo sa stalo, túžbe po spravodlivosti.

Táto kniha má tak veľa čo povedať. Hovorí o zmarených ľudských životoch, hovorí o tom, čo sú schopní niektorí ľudia urobiť len z túžby po peniazoch a bohatstve. Odporúčam ju naozaj všetkým, je to naozaj klenot, ktorý netreba nechať len tak uniknúť.

Knihu hodnotím:
5*/5*

Za knihu na zrecenzovanie ďakujem internetovému kníhkupectvu preskoly.sk Knihu si môžete zakúpiť TU.

Komentáre

  1. Úplne súhlasím, táto kniha sa fakt podarila a tiež ma emocionálne dostala.:)

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára